Geplaatst op 26-01-2018 in Nieuws.
2018 wordt voor Deudekom een (nog) schoner jaar. Begin januari was de ingebruikname van twee nieuwe 100% elektrische bedrijfswagens. De totale elektrische vloot komt daarmee op zes bedrijfswagens. De nieuwe bedrijfsauto’s zullen worden ingezet voor zero-emissie projectverhuizingen en particuliere verhuizingen. Tevens gaan ze gebruikt worden voor de stadsdistributie van goederen die bestemd zijn voor gemeente Amsterdam, de UvA en de HvA. Deze omvangrijke goederenstroom loopt via Deudekoms logistieke hub aan de rand van de milieuzone Amsterdam.
Waarom meer investeren in elektrische bedrijfswagens?
“Practice what you preach”, vat directeur Jan van Deudekom de steeds verdergaande elektrificering van zijn wagenpark samen. “Wij hebben in 2012 besloten dat het roer om moest. Dat bleek achteraf het juiste moment want nu sluiten wij daarmee steeds beter aan op de plannen van de stad Amsterdam om, voor wat betreft de stadsdistributie, de binnenstad geheel zero emissie te gaan bevoorraden. Dat wij dit kunnen doen, houdt natuurlijk regelrecht verband met de initiatieven die de gemeente en instellingen als de Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam ontplooien, niet alleen voor wat betreft verhuizingen en stadsdistributie, maar ook als het gaat om bouwlogistiek in het stedelijk gebied.
Binnen onze samenwerking met collega-bedrijven Mondial Aad de Wit en Apollo doen wij sinds 2015 alle interne en externe verhuizingen voor de gemeente geheel elektrisch. Dat loopt vanaf het begin vlekkeloos. Daarmee is dit unieke project, De Combinatie Amsterdam, inmiddels wereldwijd een voorbeeld van hoe je als bedrijfsleven en overheid samen de schouders kunt zetten onder het terugdringen van emissie in binnensteden.”
Wat is de functie van de logistieke hub?
De logistieke hub speelt een sleutelrol bij de stadsdistributie. De plannen van de UvA en HvA vragen om steeds meer zero-emissiecapaciteit van Deudekom. “Deze onderwijsinstellingen hebben talloze vestigingen door de hele stad. Zij dwingen toeleveranciers steeds meer om alles wat ze van hen afnemen niet meer zelf te laten bezorgen maar op onze “stadshub” af te leveren. Onze taak is die goederen in ontvangst te nemen, te bundelen en één keer per dag op bestemming aan te leveren. Zo vullen we de wens in van deze Amsterdamse onderwijsinstellingen om een actieve bijdrage te leveren aan het scherp terugdringen van hun eigen aandeel aan klassieke dieselkilometers in de binnenstad. Dat verbetert de luchtkwaliteit en werkt mee aan het terugdringen van de congestie. Het ideaal is zero-emissie stadsdistributie.
Voor de instellingen zelf scheelt het ook nog eens veel interne organisatie, omdat er op één tijdstip diverse goederen gebundeld worden aangeleverd.
Voor de leveranciers en hun vervoerders is het een voordeel dat ze bij onze hub de goederen kunnen aanleveren:
- op het moment dat het hen uitkomt,
- zonder nauwe tijdvensters,
- betrekkelijk filevrij, wat tijd scheelt,
- en op een goed toegankelijk adres.
Onze logistieke hub krijgt met het oog op verdere serviceverlening ook ruimere openingstijden.”
Hoe ziet de elektrische vloot er nu uit?
De geheel elektrische vloot van Deudekom komt nu op zes elektrische bedrijfsvoertuigen waaronder een zware Hytruck, vier geheel elektrische en twee hybride personenwagens. Die laatste twee worden overigens komend jaar vervangen voor 100% elektrische auto’s. Daarnaast gebruikt PostNL de hub als uitvalsbasis voor acht elektrische transportfietsen.
Bijzonderheden van de nieuwe bedrijfswagens
De twee nieuwe elektrische voertuigen zijn van het type Iveco Daily 72C17. Deudekom heeft ze via Truckland Amsterdam aangeschaft waarna ze door Ginaf in Veenendaal zijn geconverteerd. De opbouw is van Feld carrosserie in Hoorn die eerder ook de Hytruck van Deudekom opbouwde. De voertuigen op rijbewijs C1 zijn zowel compact als ruim bemeten met een laadvermogen van respectievelijk 2500 en 2800 kg met een laadvolume van respectievelijk 29 en 30m3.
Eén auto is uitgevoerd als dubbele cabine voor zeven personen en één heeft een gewone cabine met drie zitplaatsen. De aandrijving heeft plaats door middel van een vloeistof gekoelde 320V LCM motor van 120 kW met een koppel van 650 Nm. De aansturing gaat via een EDS 150 Inverter. De accupakketten van beide trucks hebben een capaciteit van 92 kWh. Deudekom verwacht daarmee een actieradius van 140 tot 180 kilometer en dat is meer dan genoeg voor in de stad. De beide voertuigen kunnen als dat nodig is ook aan elke laadpaal in de stad bijgeladen worden.
“We hebben er lang op moeten wachten”, vertelt wagenparkbeheerder Fred Helsloot over de Iveco’s. “Want eigenlijk hadden we ze al eind 2016 verwacht. Maar nu hebben we dan ook precies wat we willen. Met de dubbelcabine voertuigen kunnen we behalve verhuizen ook een complete verhuisploeg met hun uitrusting op een adres afzetten voor bijvoorbeeld een interne verhuizing en dan doorrijden naar een andere klus. Zo kunnen we de auto optimaal inzetten. Voor dit soort werk maken we overigens ook steeds meer gebruik van het openbaar vervoer en onze elektrische transportfiets. Dat is een ideaal snel vervoermiddel gebleken voor kleine klussen en het opnemen van nieuw werk. De andere auto is zuiver bedoeld voor verhuizingen en transport.”