Toelichting Footprint 2022.
Mede door meerdere genomen milieumaatregelen, met name het intensief investeren in een elektrisch wagenpark én het gebruik van duurzaam opgewekte energie, namelijk Nederlandse windenergie, het aanschaffen van GVO’s en besparingen in het verbruik, is de CO2 uitstoot in 2022 afgenomen met ongeveer 81,0% ten opzichte van het basisjaar 2010.
Vanwege o.a. gewijzigde marktomstandigheden, technologische ontwikkelingen of methode-wijzigingen wordt een deel van de emissiefactoren elk jaar in januari aangepast. Als de wijziging het gevolg is van een methodewijziging is dit aanleiding voor herberekening van het referentiejaar.
De update van januari 2021 betekent een methodewijziging voor een groep factoren, namelijk alle emissiefactoren voor (grotendeels) fossiele brandstoffen voor voertuigen. De reden voor deze methodewijziging is naast voortschrijdende wetenschappelijke inzichten vooral de vernieuwde Europese Richtlijn Brandstofkwaliteit. Met deze methodewijziging wordt dus aangesloten bij EU-regelgeving.
De afgelopen jaren is het elektrisch wagenpark van Deudekom flink uitgebreid. Er zijn anno 2022 twintig (20) FEV’s in gebruik bij A. J. van Deudekom B.V.
In 2021 is er een Renault D-wide Z.E. 6×2 chassis in gebruik genomen met een GVW van 27 ton. Deze auto is voorzien van een wisselbak frame geschikt voor 20- en 25 ft wisselbakken.
Door de inzet van de beschikbare FEV’s is het aandeel van de verreden elektrische kilometers in 2022 toegenomen tot ongeveer 310.260 kilometer op jaarbasis. Dit is 60,4% van het totaal aantal verreden kilometers in 2022.
In maart 2022 zijn de allernieuwste elektrische verhuiswagens met verhuiscabine in Nederland aangekomen. Deze twee (2) 19-tons Renault Trucks D-Wide Z.E. zijn een uitbreiding op de Renault D-wide Z.E. 6×2 chassis met een GVW van 27 ton. In december 2022 zijn nog eens drie (3) Toyota Proace Electric in gebruik genomen. Deze zijn tevens geschikt om de elektrische verhuislift van Deudekom te trekken.
Met de uitbreiding van het elektrische wagenpark en de toenemende vraag van logistieke dienstverleners naar oplaadmogelijkheden is Deudekom een duurzame samenwerking aangegaan met de provincie Noord-Holland, de “Metropool regio Amsterdam- elektrisch” (MRA-e) en de gemeente Ouder-Amstel om een laadplein voor vrachtwagens te realiseren.
In de loop van 2021 zijn de werkzaamheden ten behoeve van vier (4) dubbele laadpalen (22 kWh) en één (1) openbare snellader (120k Wh) nabij het terrein van A. J. van Deudekom B.V. van start gegaan. Bij het kantoorpand aan de Industrieweg 35 en bij de laaddocks van de loods op de Industrieweg 22 waren reeds vier (4) dubbele laadpalen (22 kWh) gerealiseerd. Totaal kunnen er nu achttien (18) auto’s tegelijk van stroom voorzien worden.
Elektrisch laadplein én snellader bij A. J. van Deudekom B.V. zijn officieel geopend in juni 2021. Een novum in Nederland én een belangrijke stap in de ontwikkeling van de elektrische stadsdistributie.
Op 18 augustus 2021 heeft Wubben Tank- en bodemsanering B.V. de volgende saneringswerkzaamheden uitgevoerd in de voormalige garage:
Op woensdag 02 maart 2022 is op het terrein aan de Industrieweg 22 in de omgeving van de dieselpomp een bodemonderzoek uitgevoerd (rapport is beschikbaar) op grond van het plan om de dieseltank en -pomp volgens de Wet Milieubeheer te verwijderen. De uitslag van dit onderzoek is op dinsdag 12-04-2022 ontvangen. De belangrijkste conclusie uit het bodemkundig rapport is dat er geen bijzonderheden aangetroffen zijn.
Op maandag 25-04-2022 is de dieseltank en -pomp verwijderd bij de locatie IW 25. Verder zijn er aansluitend ophoogwerkzaamheden uitgevoerd voor de laaddocks en zal tevens een nieuwe opstelplaats voor de afvalcontainers gecreëerd worden.
THG/maart 2023